Manuele therapie: behandeling van gewrichten

Veel personen hebben last van stroeve, slecht bewegende gewrichten, vaak in combinatie met pijn. Voor veel van deze klachten, zoals nek- en rugklachten, kan een manueel therapeut een uitkomst bieden. De therapeut kan echter bij veel meer problemen een oplossing bieden, bijvoorbeeld bij sportblessures en revalidatieprocessen. Het algemene doel van de manuele therapeut is het soepeler en beweeglijker maken van gewrichten door middel van verschillende therapieën en oefeningen. Hierdoor zal de patiënt verbeteringen opmerkingen in het dagelijks leven, tijdens het werk of het beoefenen van sport.

De werkwijze van de manueel therapeut

De werkwijze van een manueel therapeut begint met twee belangrijke onderdelen: een intakegesprek, waarin de patiënt zelf kan vertellen over de aard van zijn klachten, en een lichamelijk onderzoek. Tijdens het intakegesprek zal de manueel therapeut vragen stellen over het ontstaan van de klachten, wanneer klachten verminderen of juist verergeren en hoe lang de patiënt al last heeft van de klachten. Hierdoor krijgt de therapeut een duidelijk beeld van de klacht, waarmee later een specifiek, persoonlijk behandelplan kan worden opgesteld.

Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de manueel therapeut de gewrichten testen door middel van het uitvoeren van meerdere bewegingen en testen, waarbij de oorzaak van de klacht verder wordt uitgediept.

Effectieve therapie

De behandeling van de manueel therapeut bestaat uit meerdere technieken die op de gewrichten worden toegepast om de klachten te verminderen.

Een techniek die vaak gebruikt wordt door manueel therapeuten zijn de zogenaamde mobilisaties, waarbij een repeterende beweging wordt uitgevoerd, vaak in de bewegingsrichting die beperkt is. De mobilisaties worden vaak aangevuld door manipulaties, een beweging waarbij met een gedoseerde snelheid een korte impuls wordt gegenereerd. Dit wordt soms ook wel het bekende ‘kraken’ genoemd omdat er een knappend geluid kan optreden door het ontsnappen van gas in de gewrichten.

Vergoeding

Om in aanmerking te komen voor manuele therapie Amersfoort is vaak geen doorverwijzing van een huisarts nodig. Door middel van de screening en de intake van de manueel therapeut zal deze samen met je beslissen of je in aanmerking komt voor de therapie.

Manuele therapie wordt maar beperkt vergoed vanuit een basisverzekering, maar kan wel vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. Wel kan maar een beperkt aantal behandelingen, meestal 9, worden vergoed door de verzekeraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *